Prinsessmamman

Om mamman, hennes små prinsessor, pappan, livet och sådär...

07 september 2006

Sur tvätt

Maken har under en längre tid klagat över rentvättade kläder som luktar surt. Jag har trott att de saker som legat i garderoben på sommarstället blivit lite fuktiga och därav har lukten kommit. Maken däremot tror att det luktar surt från bastun där tvätten hänger och jag har köpt en torrboll för att avhjälpa eventuell fukt. Anticimex har dock kollat och vi hade så sent som förra året inga problem med fukt i tvättstugan.

När maken lutar sig tillbaka och lugnt säger "vi måste göra något" kontrar jag med att han kanske kan bära bort sina högar med ren tvätt när tvätten är nedplockad och inte tre dagar senare och sådär går diskussionerna.

Nu sökte jag på nätet efter andra med samma problem och hittar på Råd&Röns sida att nya tvättmaskiner är för bra, tvättar för miljövänligt med för lite vatten och det kan bli något som kallas biofilm. Tydligen biter det sig fast mest i mörk tvätt för i vittvättmedel är det blekmedel, något som biter på biofilmen. Vi köpte ny tvättmaskin i februari.

Letar sedan vidare och finner att Skona är det sämsta tvättmedlet ur luktsynpunkt, bra ur många andra. Vad står i vårt skåp? Behöver jag nog inte säga.

Någon som har bra knep att dela med sig av? Har tvättat en hel del i 95 grader och det hjäper på en del grejer men inte på de mörka plaggen. De blir bara blekta. En röd tröja färgade dessutom av sig på 5 handdukar och badlakan så de blev helt rosa, men det är en annan historia...

38 Comments:

  • At 08 september, 2006 06:59, Blogger Ulle och familjen said…

    Har samma bekymmer, det är så trist. I bland kan det bero på att tvätten har blivit avglömd i tvättmaskinen och att den har fått ligga där ett tag. Jag har testat ett gammalt trick som någon tipsade mig om. Det hjälper lite, i alla fall om det inte är för mycket sur lukt i kläderna.
    Häll i en matsked ättikssprit i förtvättts facket när du tvättar. I övrigt kan du göra som vanligt eller möjligen välja just förtvätt. Det brukar ta bort lukten ganska bra. Men om tröjan lukar mycket så brukar den sura lukten komma tillbaka ganska snabbt.
    Tvätten luktar inte ättika efteråt om du undrar!
    =)

     
  • At 08 september, 2006 08:22, Blogger Trollmor said…

    Jaha, jag har undrat länge varför mina NYA svarta tröjor luktar illa bara man har haft den på sej i 5 minuter, jag har trott att det beror på mej....

     
  • At 08 september, 2006 11:47, Blogger Stina Lilja said…

    Handuppräckning! Samma problem även i Östansjö. Vi har inte heller fattat vad det berott på och kört maskinen med klorin och 95 grader för att få bort lukten, utan resultat.
    Så jag hänger på och hoppas på bra tips här!

     
  • At 08 september, 2006 13:11, Anonymous Anonym said…

    Vet inte om det finns i Sverige, men här kan man köpa sköljmedel som har "anti-fungal" iblandat. Den dåliga lukten kommer från att bakteriesvamp (eller vad det heter på svenska) bildats i maskinen, det som på svenska kallas biofilm. En blandning av hudavlagringar och bakterier, typ fotsvamp och dylikt. Svårt att få bort lukten i maskinen utan just detta medel.

     
  • At 08 september, 2006 14:07, Blogger Prinsessmamman said…

    Får åka till ICA och spana! Prinsesspappan föreslog att jag skulle köpa "nåt miljöovänligt" och det är nog en god tanke!

    Tacksam för fler tips även jag! För nu vill jag inte slänga fler plagg... många grejer som åkt i soporna pga dålig lukt...

     
  • At 08 september, 2006 15:24, Anonymous Anonym said…

    Miljövänligt blir oftast "omiljövänligt" i långa loppet för man måste ha en högre dos om att det skall funka, vilket det tydligen inte gör i alla fall. Jag använder Via colour och Via vittvätt, och mycket sköljmedel. Jag torkar tvätt på linor i källaren, och det luktar faktiskt nytvättat länge efteråt. Vår tvättmaskin är ca 5 år, i tvättmaskinens värld kanske den börjar bli gammal. Jag vill inte ha en ny om det skall vara som alla beskrivit. Skriv gärna hur det gått med alla tips du fått och bytt tvättmedel.

     
  • At 08 september, 2006 20:40, Blogger Tommy said…

    Ja, jag har ingen aning, men tvätten brukar ligga nyvikt i lådorna.

     
  • At 09 september, 2006 10:03, Blogger Prinsessmamman said…

    Tommy: Jag förstår att det är ett problem! ;)

    Penaut: Det är nog bättre med gamla maskiner. Vår gamla gav inte sån lukt...

    Matilda: Jag hittade inget anti-fungalmedel på Ica... =(

    Ulle: Du kanske kan leta efter anti-fungalmedel till mig i USA?! Brukar ju finnas ett större utbud där än här...

     
  • At 09 september, 2006 17:23, Anonymous Anonym said…

    Det kanske inte säljs i Sverige. Häll då istället några matskedar vinäger i förtvätten, det brukar funka.

     
  • At 09 september, 2006 21:33, Blogger Ulle och familjen said…

    Självklart ska jag kolla, det skulle ju vara intressant för mig också. Hör av mig om detta senare.

     
  • At 10 oktober, 2006 19:01, Anonymous Anonym said…

    Tjo, det finns tydligen ett ljus i mörkret, har precis samma problem med alla mina favorittröjor. Tur att man inte är ensam om problemet. Ska testa de här tipsen: http://www.radron.net/templates/news____5966.asp

     
  • At 10 oktober, 2006 20:44, Blogger Prinsessmamman said…

    Jag har börjat köra lakan i 95 grader samt kör med ättika i mörk tvätt ibland och det funkar finfint! Lukten är borta! Intressant att läsa artikeln.

     
  • At 17 december, 2007 21:36, Anonymous Anonym said…

    Hej!
    Jag och min pappa har haft liknande problem med tvätt som luktat surt direkt efter att den har blivigt färdig.
    Vi har nu på senare dar kommit fram till att detta berodde på en viss sorts tröja jag hade som fick resten av tvätten att lukta extremt illa. Nu har vi kört utan den och det blev genast mycket bättre.
    Tänk på det - har ni något plagg som luktar värre än resten precis efter tvättningen kan det bero på detta.

    MVH, Jonathan

     
  • At 08 augusti, 2008 14:56, Anonymous Anonym said…

    http://www.electroluxhome.se/radTips/tvattmaskin.asp

     
  • At 12 december, 2009 08:21, Blogger Unknown said…

    http://www.electroluxhome.se/radTips/tvattmaskin.asp

    Anonym: Tack för länken ovan. Den ger lite svar på tal... Fattar inte att det fortfarande finns folk som tror att det blir renare om man tar mer tvättmedel. Och att det anses vara bättre med miljöovänligt...kom igen.
    Ska testa ättika också.
    M

     
  • At 16 september, 2010 20:28, Anonymous Anonym said…

    Hej! helt otroligt detta med sur tvätt, har haft problem med det i så många år, trodde ej att det var ett sånt stort problem (trodde jag var ensam om det):), jag har provat med allt möjligt men utan resultat, ättikan lär intressant, ska prova det, jag har funderat på avfuktare och fläktar, hängt tvätten i olika rum men det luktar ändå surt, värst är det med mörk tvätt och badlakan, trodde också först att det var en själv som luktade illa, blev full i skratt när jag läste era kommentarer här, vi har funderat på samma saker.
    Problemet här började när vi köpte en ny tvättmaskin, jag trodde det var fel på den, men så gick den sönder och jag fick en ny och trodde då att nu....komer det lukta gott, men icke sa nicke det luktade urban iallafall, min man sa nu ikväll att gå in och sök på datorn, det finns säkert något där att läsa, mm säkert tänkte jag men vips! så hittade jag detta på engång. Ha det bra alla tvättare/tvätterskor och hoppas sur lukten försvinner ;).

    MVH:Carina Å

     
  • At 22 oktober, 2010 13:44, Blogger Madey said…

    Hej alla
    Samma problem har jag, men jag kan rekomendera denna hemsida www.gunico.se och deras tvättmedel samt så har de en Swipe-ball som innehåller silvernitrat. Denna gör så att bakterier försvinner ur tvättmaskinen. Har föstått det som så att dessa bakterier byggs upp och dessa är svåra att få bort. Så köp deras tvättmedel 1,5 kg samt en Swipe-ball så får ni förhoppningsvis ett lyckat resultat ni oxå. Lycka till :)

     
  • At 03 juli, 2011 14:51, Blogger Peter said…

    Hej alla. Jag har länge haft samma problem. Nu bor jag sambo sedan ett par år tillbaka och problemen kvarstår. DOCK!!! Det är endast mina tröjor, gamla som nya, som luktar surt. Ibland liktar de inget efter tvätt med efter 5+ minuter kommer surlukten. Alltså. Ingen annan i familjens kläder liktar, alla kläder tvättas tillsammans, jag har kört maskinen i 90gr och använt ättika och klorin, med framgång, dock kortvarig. Börjar bli riktigt irriterad nu. Mina skjortor, som tokar snabbt efter tvätt liktar inte. Men även om jag tumlar mina t-shirts börjar de lukta efter ett tag. Vad gör man? Blir för dyrt att köpa engångs t-shirts hela sommaren....

     
  • At 21 augusti, 2011 01:53, Blogger daniel said…

    Jag ska testa mögeltvätt från nordsjö färg, det står på förpackningen att det är bra som förebyggande i tex. tvätterier. Köpes där det säljs Nordsjö färg. Man brukar ha den att måla på fasader som det är mögelsvamp på och som det va någon som skrev tidigare "anti fungal"...Produktnummer : 65 619
    www.nordsjo.se

     
  • At 09 september, 2011 16:22, Anonymous Anonym said…

    Man brukar också prata om att när man svettas så ska man INTE tvätta dessa kläder med sköljmedel, det reagerar med svetten och ger kläderna denna sura lukt. Men för att sen få bort den låter ättika som en bra ide :)

     
  • At 05 december, 2011 18:45, Anonymous Anonym said…

    Instämmer med nästan allihopa! Tänk att det är ett så vanligt problem. Nu ska jag gå in till tvättmaskinen och slänga in lite ättika. Ska bli spännande att se (lukta) om det fungerar. Också intressant att det mest är mörk tvätt som luktar surt. Hoppas nu att det fungerar. Inte kul att behöva köpa nya jeans för ofta.

     
  • At 17 januari, 2012 21:28, Anonymous Anonym said…

    Som jag och sambon svurit över dessa sura nytvättade kläder. Men tack för bra tips

     
  • At 30 januari, 2012 14:56, Anonymous Anna said…

    Tack för tipsen! Hällde precis i en skvätt Ättika i maskinen och drog upp till 95 grader. Hoppas dte hjälper!

     
  • At 26 april, 2012 21:19, Anonymous Anonym said…

    Och jag som trodde att jag är helt ensam om detta problem. Det är handdukarna framförallt som luktar surt. Har provat med olika tvättmedel, sköljmedel, köpt luftfuktare, mm och inget har hjälpt. Men nu ska jag prova ättika, ett billigt och miljövänligt alternativ. Tack alla för kloka råd.

     
  • At 25 maj, 2012 10:38, Anonymous Anonym said…

    Hej!
    Jag häller ättika i förtvättsfacket och det funkar bra. Jag har köpt en femliters dunk (många tränande killar i huset som inte alltid hänger upp kläderna...)med trädgårdsättika på biltema eftersom flaskorna i mataffären är relativt små och jag är dessutom ekonomisk ;-)
    Lukten uppstår när kläderna ligger fuktiga en längre tid. Man kan tro att lukten försvinner efter en tvätt och lukten märks knappt när kläderna/handduken är torr men så fort den åter blir lite fuktig dyker lukten upp och då är du redan på gymmet eller i duschen och då börjar även du lukta skunk. Inte såå fräscht...

     
  • At 02 september, 2012 11:17, Anonymous Hanna said…

    Villken bra tråd! Vi har hemma länge funderat över varför t-shirts o badlakan luktar som de gör. Ska genast skippa mjukmedel ett tag och testa ättika i förtvätten. Och testa byta tvättmedel... Tack för alla tips! Råd & Rön-länken funkar ej o Electrolux-länken funkar ej längre, här är deras nya sida http://www.electroluxhome.se/rad_tips/tvattmaskin.aspx

     
  • At 07 september, 2012 11:31, Anonymous Anki said…

    Kör en Tim maskin med vittvättmedel på 90 grader.Tvätta den mörka tvätten med vittvättmedel med TAED på 60 grader en gång! All lukt borta:) jag är så himla glad att jag började googla det här.... Lukten är väck!!!

     
  • At 01 oktober, 2012 08:59, Anonymous Anonym said…

    Här är fler bra tips! http://www.lfs-web.se/mogel-tvattmaskin.htm

     
  • At 29 april, 2013 10:52, Anonymous Anonym said…

    Ang "bättre med omiljövänligt" - det är sämre att tvätta alltid "miljövänligt" i 40 grader om man får problem med illaluktande tvättmaskin och/eller kläder. En del slänger tillochmed sin tvättmaskin och köper ny. Lösningen heter att tvätta minst en gång i veckan med 95 grader, och för illaluktande handdukar etc, tvätta i 60 grader.
    När man odlar bakterier i lab har man 42 grader. 40 grader dödar helt enkelt inte bakterier i tvätt, det blir inte rent.
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bakterier-trivs-i-tvatt_3843421.svd
    http://www.metro.se/halsa/stoinr-tvattmaskinen-en-snuskfalla/Objiky!r_jhubcrpmskym8jljim7gg/

     
  • At 23 februari, 2014 17:46, Anonymous Anonym said…

    Här är senaste länken till Råd o Rön
    http://www.radron.se/artiklar/sa-far-du-bort-sur-lukt-i-kladerna/

     
  • At 25 februari, 2014 21:33, Anonymous Anonym said…

    Bergsäker på att det är de svarta plaggen som får lukt, ingen annan färg och inte tvättmaskinen! ättiksprit hjälpte inte! :-(

     
  • At 14 september, 2014 00:37, Anonymous Anonym said…

    Hej alla! Jag har köpt en ny tvättmaskin, Samsung och min tvätt luktar vidrigt. Jag tog hit en kille som installerat maskinen och han sa att Samsung använder ett speciellt lim som gör att tvätten luktar. Och att ju mer jag tvättar desto mindre ska det lukta. Men jag är inne på min 4:e vecka med illaluktande tvätt nu. Jag tänkte tipsa om det är någon fler som har samma problem med ny tvättmaskin. Kör ofta i 60 grader och ska också testa era tips nu.

     
  • At 02 november, 2014 19:45, Anonymous Hanna said…

    Har haft problem med att vissa plagg luktar illa. Även tvättmaskinen luktade illa men det fick jag bort med citronsyra och regelbundna 90-gradare. Detta var för något halvår sen, fortfarande idag har jag plagg som luktr riktigt illa efter tvätt och som någon nämner ovan så verkar det "smitta av sig" på andra kläder när jag kör ett sånt plagg som luktar tillsammans med "luktfri" tvätt. Råkade göra det idag och hamnade här. Har testat råd och röns ättikstips men det har inte fungerat! Imorgon ska jag köra en 60-gradare med vittvättmedel. Fungerar inte det är mitt nästa test vitvinsvinäger eller Listerin. Mitt tredje test är 90 grader och om inget av detta fungerar är det väl bara att slänga kläderna :((

     
  • At 03 november, 2014 20:20, Anonymous Hanna igen said…

    Idag har jag kört två tvättmaskiner enligt följande:
    En skvätt (2-3 msk) vitvinsvinäger i förtvättsfacket.
    Pulvertvättmedel för vittvätt.
    60 grader
    Samt en extra sköljning.
    Kläderna som igår stank surt och illa både i vått ch torrt tillstånd luktar idag inget annat än ren tvätt! Det är lycka det! Programmet tog sina tre timmar och jag vet ju inte om vitvinsvinägern verkligen hade någno effekt i det här fallet eller om det hade räckt med bara tvättmedel och 60 grader. Better safe than sorry tänkte jag... Kläderna har jag för övrigt alltid tvättat enligt 40-graders tvättrådet innan. Vet ännu inte om något krympt, men det ser inte så ut. Nu kan jag somna något gladare!

     
  • At 27 maj, 2015 17:15, Blogger Unknown said…

    Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

     
  • At 27 maj, 2015 17:16, Blogger Unknown said…

    Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

     
  • At 27 maj, 2015 17:16, Blogger Unknown said…

    Samma problem även jag men dock bara under armarna på tshirts eftersom jag blir varm o svettas lätt. Tshirtarna luktar surt när de blir fuktiga.
    Nya som gamla. Tvättar i lägenhetstvättstuga med alla andra :)

    Blev tipsad om ättika så ska testa det.

    Jag har testat 60 grader med extra sköljningar osv.. plockat ur tvätten direkt och både torktumlat och hängt i torkrum med värmefläkt. Det enda 6å grader gjorde var att krympa alla mina tshirts och finskjortor. Trist. Aldrig haft detta problem när jag bodde hemma hos föräldrarna för massa år sen.

    Jag ska också testa att skippa sköljmedel.

     
  • At 31 juli, 2015 22:20, Anonymous Anonym said…

    Vi har köpt en helt ny samsung som självdoserar tvättmedel och sköljmedel men tvätten luktar surt. Vi får testa tipsen här.

     

Skicka en kommentar

<< Home